lördag 19 juli 2008

Envis är bara förnamnet

Ja, det handlar inte om mig. Envis alltså. Nix, vår höna Esmeralda, har ruvat 24 dagar utan att en enda levande kyckling lyckats ta sig ur. Hon klev till sist av och gick ut och sandbadade o kluckade o hade sig. Jag städade ur o gjorde det lite fräscht (hur fräscht nu ett hönshus kan bli kan man ju diskutera:) ) Morgonen efter har hon lagt sig och tomruvade (ruvade alltså utan att det låg ägg i redet) Jag har stoppat under lite ägg och nu kör hon sin andra ruvperiod. Hoppas, hoppas hon får lön för mödan denna gången. Det lustiga är, som jag berättade för ett år sedan, att denna ras är en framavlad värphöna - en lohmann. Ruvdriften ska inte finnas, enbart för att de ska lägga så många ägg som möjligt. Men, i rätt miljö, så kan de tydligen lägga sig för att ruva. Det är inte vanligt, men det händer.

Nu går vi alltså i väntans tider och om 12-14 dagar så hoppas vi på små ulliga kycklingar.

Envisa Esmeralda:



Här är tuppen som var en höna från början, och som förmodligen är pappa till ev. kycklingar. Visst är han snygg!!?



/
G

3 kommentarer:

Sandra sa...

Hahahaa! Jag trodde du skulle skriva något om mej :P. Men oj så fel jag hade...jag är ju ingen höna, fast jag kan kackla på rätt bra ;)

Eva sa...

Jag håller tummarna för att Esmeralda får några kycklingar den här gången.

Det var en ritkigt snygg tupp! Fina färgskiftningar på fjädrarna! Men kan verklgien en tupp som varit en höna vara fertil?

Kristin sa...

Han är riktigt stilig tuppen! Ser lite farlig ut också... fast det gör iofs alla tuppar. Det ser ut som de ska flyga på en ju ;)

Trevlig lördagkväll!